Cariera: De ce da? De ce nu?!

Shoot! N-am reusit sa scriu articolasul meu chair de 8 martie. Busy busy traind si visand. :) Dar despre noi, femeile, putem vorbi oricand, nu? Apu’ iata. O postare despre femeile carora nu le este suficient sa fie mame, sotii si gospodine. Despre femei nesatioase, care pentru a se simti implinite mai au nevoie de o activitate ‘extracuriculara’ sub forma de job si cariera.

Anul trecut, cand am stat vreo 6 luni acasa, am inteles definitiv ca nu am stofa de femeie casnica. Am nevoie sa fac ceva in afara casei nu doar pentru satisfactia si ambitia proprie, ci mai ales pentru echilibrul psihologic si emotional. Al meu si, implicit, al lui si al intregii familii.

Da, uneori copilul imi zice ca i-ar place sa coc paine de casa, asa cum face mama lui Philip. Dar pana si el accepta ca intre paine de casa si vizite la mama la servici, alege a doua optiune. Postarea asta nu este despre balanta dintre cariera si viata de familie. Postarea asta e despre cum crestem pe scara profesionala si de ce ascensiunea in cariera li se da mai greu femeilor decat barbatilor.

In ultimul timp am dat peste cateva articloe si discursuri interesante la tema, iar daunazi institutia unde activez a organizat si o masa rotunda cu tema cultivarii talentului feminin in domeniul corporativ, unde am avut ocazia sa ascult niste femei destepte, care au ajuns sa conduca companii mari. Stiti ce zic ele? Cel mai mare impediment al femeilor nu este discriminarea (cel putin in occident), cel mai mare impediment al femeilor este lipsa increderii in fortele proprii.

Ne lipseste tupeul pe care il au barbatii (generalizare cu o marja de eroare de rigoare). Atunci cand apare vreo oportunitate de avansare, o femeie care intruneste 80 la suta din cerintele necesare sta pe ganduri daca e cazul sa indrazneasca sa aplice pentru pozitia respectiva sau nu. Un barbat care bifeaza jumatate din puncte nu ezita sa-si inainteze candidatura pentru job.  Nu aplicam corect regulile de rotunjire a numerelor. To whom it may concern  – poftim o lectie de recapitulare.

In ianuarie am aplicat pentru o functie destul de inalta in departamentul nostru. Am facut-o stiind ca la pozitia respectiva pretindea un coleg cu mai multi ani de experienta decat mine. Sefii, suprinsi de pasul meu, m-au chemat la interviu, unde eu am avut ocazia sa le povestesc timp de aproape o ora, cat de bravo sunt (si modesta, daca ma credeti) si cate pot face. Pozitia i-a fost oferita tipului mai experimentat, eu insa am obtinut angajamentul public al directorului de a-mi acorda oportunitati pentru  dezvoltarea calitatilor necesare pentru o pozitie manageriala, si o majorare de salariu. Not bad pentru un pim pas, zic eu.

‘Tupeul’ meu a fost cauzat de dorinta de a recupera din terenul pierdut din cauza bolii, dar si de o schimbare provocata de scurtcircuite interne. Daca inainte m-as fi intrebat ‘de ce da?’, acum mai des pun intrebarea ‘de ce nu?’, la care raspunsul frecvent este ‘nu vad piedici’.

Noi, femeile, trebuie sa invatam sa fim mai indraznete in a ne promova. Mai jos un discurs TED de Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer, Facebook. Ascultati-l, strongly recommended.

8 thoughts on “Cariera: De ce da? De ce nu?!

  1. Oh cit asteptam o postare noua si tare la tema care imi este si mie in cap de mai mult timp, mai am vreo 6 luni de concediu de maternitate si apoi trebuie sa ma intorc la serviciu si cam ma sperii, macar ca duc dorul intr-un fel si a serviciului dar asi spune ca pentru mine inaintarea in cariera nu a fost stopata de discriminare sau lipsa de tupeu dar mai mult de familie si copil, acuma deja 2 copii si nu regret asta :) Tupeu si incredere am din nascare :) dar am ales sa lucrez mai aproape de casa ca sa nu pierd ore in trafic si drum dar sa le am pentru familie si cind am primit oferte interesante dar prea departe de obicei le-am refuzat, cind am ramas insarcinata cu al 2 copil si stiam ca sint iaca la orice moment de a fi promovata la o pozitie mai senior pentru ca deja faceam acel lucru practic fara titlu si ma descurcam foarte bine, inainte de a anunta sefa ca sint insarcinata am cerut promovarea, m-am dus foarte pregatita la meeting, am studiat piata, m-am consultat cu citeva prietene care activeaza ca HR managers, am facut o lista a tuturor succeselor care le-am avut in anul precedent, sefa a spus ca ea e de acord dar se gindeste sa imi mai dea vreo 6 luni ca sa ma obisnuiesc bine cu noile functii mai grele si apoi sa imi dea oficial promovarea, eu am insistat, am convins-o ca deja m-am obisnuit si o sa fac fata si in continuare si ea a spus ca e de acord si o sa ma inainteze la sefii mai mari pentru aprobare, eu eram in perioada de greturi si de lesin si de somn, primele 12 saptamini a sarcinii dar trebuia sa arat ca ma simt perfect si sa lucrez in acelasi ritm, n-a fost usor, dar stiam ca daca le spun mai intii ca sint insarcinata apoi nu o sa mai vad promovarea vreo 2 ani pina trece sarcina si concediu de maternitate si asa pierdeam din stagiu si salariu, deja incepea sa se vada burta si sefa tot nu imi dadea un raspuns, in final m-am dus sa o anunt ca sint insarcinata si am intrebat-o si de promovare, ea era foarte bucuroasa pentru mine iar promovarea era acceptata de vreo luna da ea uitase sa imi spuna :) Barbatii desigur asa probleme nu au!

  2. Eu cred ca depinde de caracterul fiecareia dintre noi. Eu de exemplu intotdeauna mi-am dorit sa cresc, sa urc mai sus, si am si reusit. Conteaza mult ce iti doresti, sa nu te autolimitezi si desigur sa faci totate eforturile sa ajungi acolo unde doresti.

    • depinde si cat de departe vrei sa ajungi. ideea e ca exista asa numitul “glass ceiling”, dincolo de care patrund mult mai putine femei decat barbati.

  3. “skromnosti krasit celoveka…v seryi tsvet” :)))
    eu cred ca sint anapoda – eu nu vreau cariera. sau nu, eu nu vreau cariera in sensul clasic al cuvantului. eu vreau cu totul altceva, dar care to ascensiune se numeste si tot e legat de o activitate “extracuriculara” :)

  4. “sit at the table; make your partner a real partner; don’t leave before you leave” love this ted talk. Multumesc de articol!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s