Pub – casa publica britanica

Vineri seara pub-urile londoneze sunt pline. Corectie. Pub-urile londoneze sunt pline de pe la mijlocul saptamanii, vineri ele devin neincapatoare. Aceste public houses sunt niste mici mecca, destinatia pelerinilor care vin pentru a se inchina sfantului week-end. Pub-uri sunt peste tot. Pana si cea mai retrasa zona rezidentiala are cate un The Crown sau King’s Head, care ii aduna pe localnici la o halba de vorba.

In city, seara dupa 7 sansele sa gasesti vreo masa libera in pub sunt minime. Dar lipsa de locuri la masa nu este o problema pentru londonezii veritabili. Oamenii stau in picioare si se relaxeaza cu paltonul pe brat, geanta pe podea intre picioare si paharul in cealalta mana. 

Prima experienta de pub poate șoca. Un pub tipic e mai mult intunecos decat luminos, galagios de parca te-ai pomenit in mijlocul unui cârd de gâște agitate și are miros specific de vapori de alcool imbibati in pereti, aducand a o versiune mai aerisita a magazinului Ialoveni de pe Stefan coltz cu Alecsandri (cel putin cum era acesta pe vremuri).

Aceasta atmosfera ii poate scandaliza usor pe esticii care mai vad in iesirile la bar/restaurant o ocazie deosebita si mai ales o manifestare a statutului social. Pentru britanici insa pub-ul este in primul rand loc de socializare, chiar daca pentru a-l auzi pe interlocutor trebuie sa-ti astupi o ureche si sa o apropii pe cealalta la o distanta intima de gura lui. Aici e locul unde se discuta orice – de la politica si sport, la  barfe, afaceri amoroase si amintiri sau pur si simplu se hlizeste minunat de neserios.

Cam asta am facut eu aseara la Ten Bells Pub, un local nu departe de servici. Trecusem pe langa acest pub de mai multe ori si nici nu banuiam ca este vestit pentru faptul ca unul din vizitatorii lui a fost… Jack Spintecatorul. Cica pe doua dintre victime si le agatzase anume in acest local.

Acesta este farmecul Londrei – ai ocazia sa te intersectezi pe viu cu istoria, despre care pana atunci ai citit doar in carti. Mai demult am fost intr-unul din cele mai vechi pub-uri din Anglia – Ye Old Cheshire Cheese. Locul a fost reconstruit in 1667, dupa ce a ars in marele incendiu din anul precedent. Localul se mandreste cu clientela sa istorica, printre care au fost de-al de Charles Dickens si Arthur Conan Doyle. Ciudata senzatie sa stai pe banca pe care candva a sezut creatorul lui Sherlock.

3 thoughts on “Pub – casa publica britanica

  1. Ahh.. Prima mea experienta intr-un PUB Londonez a fost de-a dreptul socanta:) si asocierea cu fostul Ialoveni (acuma Moldcell are mag acolo daca nu gresesc) e fantastica! Frumos articol Dirty Martini, multumesc.

  2. Barurile din Amsterdam sint foarte aproape de aceasta descriere, plus ca acolo se mai intampla sa fie si un pian sau o scena micuta intr-un colt si intotdeauna se gaseste cineva care organizeaza cate un jam-session spontan :)
    Ah, Europa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s