I don’t know how she does it

Ieri am lasat copiii in grija sotilor, care s-au adunat la un gratar (+gradinita) si ne-am dus la cinema. Sa vedem cum se descurca Sarah Jessica Parker in rol de mama cu servici solicitant in noul film “I don’t know how she does it”. Sincer, nu aveam mari asteptari de la film, dar am zis ca e o ocazie perfecta sa iesim cu fetele, mai ales ca nu am mai fost impreuna la cinema tocmai de la SATC 2 (2 ani in urma o_O).

Am ajuns la cinematograf, cumparat cate o sticla de apa plata, raspuns cu “NU” categoric la intrebarea ispititoare “Would you like anything else?” cu ochii lipiti de inghetzata din vitrina (clatita cu ciocolata imbucata 5 minute mai devreme a avut suficiente calorii ne-necesare), si am fugit spre sala noastra.

Cat avansam in semi-intuneric spre locurile noastre (reclamele deja rulau), din pura curiozitate am zis sa numaram cati barbati vedem in sala. 3. Probabil stau cu copiii, ca ai nostri :) Ne asezam comod, verificam daca nu avem cumva cate vreun missed call sau sms de la jumatatile-dadace si aruncam telefoanele (puse prealabil  pe silent) la fundul gentilor.

Ce sa va zic, filmul a depasit asteptarile mele.  E o comedie vesela, dar nesiropoasa; previzibila, dar atat de “adevarata”. Este despre functia de baza a unei femei care este si mama cu servici – cea de jongler cu multitudinea de responsabilitati de acasa, oficiu si scoala/gradinita. O astfel de femeie are de furca cu:

  • Mamicile full-time, intotdeauna odihnite si in forma de invidiat, ale caror checuri coapte pentru iarmarocul scolii sunt intotdeauna perfecte, spre deosebire de parodia ta de coptura ‘de casa’ (cumparata evident)
  • Sefii, care, desi te apreciaza, au nevoie de asigurari si demonstrari permanente ca rolul tau de mama nu te face mai putin dedicata muncii pe care o iubesti
  • Colegii care te pandesc si abia asteapta sa dai un semn de slabiciune, intotdeauna gata sa-ti taie calea, sa-si atribuie meritele tale, sa-ti fure de sub nas avansarea
  • Colegele carieriste fara copii, carora nu le este dat sa inteleaga o mama (cel putin deocamdata)

Toate acestea in timp ce inima iti este sfasiata de sentimentul constant de vina fata de copii, cu care petreci mai putin timp decat iti doresti, si fata de sot, care te iubeste si te intelege chiar si atunci cand tu, extenuata dupa o zi lunga, te deconectezi (in pofida prorpiei dorinte) chiar in momentul cand ati gasit in sfarsit timp pentru voi doi.

“I don’t know how she does it” nu este de Oscar, deci probabil nepotrivit snobilor cinematografici ;) dar este foarte distractiv si il recomand mamicilor muncitoare, precum si tuturor celor care au chef de un film relaxant, pozitiv si haios.

Filmul este bazat pe cartea de debut semnata de jurnalista Allison Pearson, care anul trecut a fost desemnata “Newcomer of the year” la British Books Awards .

P.S. Cand a aflat ca merg  la acest film, editorul intranet-ului  de la servici mi-a propus sa scriu un review pentru ei… Interesanta ocazie sa-mi ascut gherutzele de personajele agasante de la oficiu :) Ma mai gandesc daca o fac sau nu :) Principalul sa nu uit ca vineri odorul are iarmaroc la scoala si trebuie sa-i pregatesc un chec (cumparat evident).

2 thoughts on “I don’t know how she does it

  1. Merci pentru recomadare. Vazusem filmul pe net, mult inainte de aparitia pe ecran, dar nu eram sigura daca merita privit :)
    In rest, ai dreptate despre mamicile care lucreaza. Daca nu era mama era vai de capul meu si a Ilincai. Doar acum am inteles cat de norocoasa sunt la acest capitol :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s