Great food is like great sex

Ce relatie aveti cu mancarea? Eu o ador! Conditional, evident. Ador pasional mancarea buna. Pentru mine este important sa savurez ceea cu ce ma alimentez. Fiecare inghititura consumata trebuie sa fie delicioasa, sa-mi trezeasca prin aroma, gust si textura papilele palatului. Decat sa mananc ceva searbad, prefer sa molfai o bucata de paine cu apa.

Mancarea buna nu trebuie sa fie neaparat vreun fel pretentios “a la ble-blu-bla…” gatit de vreun bucatar cu stelute Michelin, desi, trebuie sa recunosc, ador sa descoper surprizele gustative dintr-o portie minuscula de peste, sau legume, sau muschi fraged, servita cu niste accesorii comestibile care seamana mai degraba a niste opere de arta moderna decat a mancare. Mancare savuroasa poate fi si o banala pizza sau niste fasole prajite ca la mama acasa. Depinde cum sunt gatite.

Cand fac cumparaturi imi place sa observ ce produse si-a ales persoana ce sta in fata mea la platit. Se poate spune destul de multe despre om in functie de ce-si pune in cos. Unele cosuri sunt pline cu conserve si semi-fabricate de calitate nutritiva indolenica. Plictisitor, sec si trist.

Altele iti incita privirea si curiozitatea prin asortimentul variat de legume, tot felul de verdeturi frunzoase, radacini exotice, sosuri, condimente si alte produsele de care nici nu banuiai ca sunt in magazin. Incerc sa ghicesc in ce bunatate vor fi transformate consumabilele si ma trece un profund respect pentru mainile magice care vor realiza respectiva transformare.

Eu nu sunt tare breaza la gatit. Mi s-a intamplat de mai multe ori sa expulzez rodul muncii mele la bucatarie drept in cosul de gunoi. Din aceasta cauza ma cuprinde frica atunci cand ma apuc de pregatit ceva mai sofisticat. Studiez reteta de zeci de ori si urmaresc cu strictete fiecare pas. Cei care se pricep in ale bucatariei zic intr-una ca atunci cand gatesti, trebuie sa te lasi ghidat de inima. Cica reteta nu are suflet. Tu, in calitate de bucatar, trebuie sa-i aduci suflet retetei.

Pai iata, m-am apucat de acest “soul-searching”. De vreme ce am mai mult timp liber, iar timpul liber face ca poftele-mi sa o ia razna, am decis sa ma autoprovoc la bucatarie. Explorarile mele culinare au inceput prin localizarea diverselor ingrediente si numeroaselor tuburi cu mirodenii, precum si cu identificarea a unei parti bune dintre acestea. Gatitul e o pasiune aparte a sotului. Cand el e la bucatarie, nici macar nu ma lasa sa intru acolo. Poate doar in calitate de ajutor junior.  Dar cand motanul nu-i acasa…

Am inceput-o atent si, incet incet, incep sa descoper placerea de a gati. Placerea de a gati gustos pentru el. Fara simtul obligatiei. Imi place sa-l surprind. Sa observ cum i se reflecta in ochi gustul cinei mele. Iar de se intampla sa-mi arda ceva, ii pot oricand spune: “Let’s eat out” :)

4 thoughts on “Great food is like great sex

  1. oh, ador si eu mincarea gustoasa si imi place si sa o pregatesc, dar cel mai bine se primeste cind gatesc din placere cum spui tu nu din obligatie si ai timp sa pui suflet in ce pregatesti, sa primesti placere de la fiecare moment ascultind muzica si savurind un cocktail in acelasi timp :) Enjoy! Daca dai peste vreo reteta interesanta si gustoata, share with us :)

  2. mmm, imi place si mie mancarea, dar mai ales imi plac femeile care nu se tem sa recunoasca ca sunt gurmande. cat despre trasul cu ochiul in cosul vecinului de magazi, e si ocupatia mea preferata :) Pofta buna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s