thank you for not smoking

Lupta cu fumatul se intensifica la New York. De ieri aprinderea unei tigari in parc, pe plaja sau in orice alt spatiu public al fresco este ilegala si il poate costa pe nefericitul dependent de nicotina o amenda de 50 de dolari. Interdictia a fost introdusa mizandu-se in primul rand pe bunul simt al fumatorilor, cu speranta ca acestia se vor autoconforma noilor reguli. Deh, Bloomberg nu va crea un detasament special de politisti care sa umble prin scuaruri pentru a amenda fumatorii rebeli.

Ramane de vazut care va fi succesul acestei  initiative. Personal o sustin si tare sper Londra sa urmze exemplul Big Apple-ului. In iulie se fac 4 ani de cand fumatul in localurile din Londra a fost interzis. Imi amintesc cat de neverosimila parea aceasta idee pe atunci. Cum adica sa mergi la o bere sau la un cocktail si sa nu poti sa savurezi pe deplin bautura alternand-o cu fumuri trase alene din tigara?!

Cel mai mult isi faceau griji patronii de localuri, temandu-se ca interdictia fumatului le va afecta business-ul.  Dar ca sa vezi – pub-urile si barurile au ramas la fel de aglomerate si lumea nu a renuntat la distractia in cluburi. Dimpotriva – toti, inclusiv fumatorii, recunosc ca este mult mai placut sa petreci timpul inr-un local aerisit, fara a te imbacsi de miros de tutun. Iti dai seama –  odata revenit(a) de la discoteca nu mai mai trebuie sa-ti lasi hainele la balcon ca sa nu imputi casa :)

In primul an de interdictie 400,000 de englezi s-au lasat de fumat. Mie imi pare o cifra impresionanta. Statistica ne sugereaza ca fumatul pierde din “appeal” in ochii adolescentilor, ceea ce ii bucura pe toti parintii, fumatori ori ba.

Ar avea oare succes interzicerea fumatului in localurile din Chisinau? Poate daca se face moda din a nu fuma. Sa se amenajeze fumuare undeva in dosul localurilor, o arie de cativa metri patrati cu 3-4 scrumiere, deloc atragatoare, astfel astfel incat aprinderea tigaretei sa fie descojita de glam. Pentru ca fumatul dauneaza sanatatii, iar dependenta trebuie tratata ca o boala.

Sa nu ignoram puterea picaturii chinezesti. Va imaginati o astfel de reclama in ziua de azi?

P.S. in caz de va intrebati – am fumat mult timp, cu intermitente ;). sper ca ultima data m-am lasat de pacostea asta definitiv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s