boicot desenelor animate depresive!

What’s wrong with the cartoon movie makers??? De la o vreme s-a pornit o “moda” la filme cu desene animate care sunt exagerat de incarcate cu mesaje filosofico-existentiale, intr-atat de profunde incat sa “gruzeasca” si un adult echilibrat emotional. Sincer, ma enerveaza aceasta tendinta. Filmele respective, desi bune, sunt total  NEPOTRIVITE pentru publicul lor tinta – copiii. Le consider niste creatii pretentioase ale unor producatori prea dornici sa iasa in evidenta cu orice pret, inclusiv deprimandu-i pe cei mici. Rusinica!

Tendinta aceasta a fost pornita de Wall-E (2008), robotelul ruginit ramas singur pe fata  desearta a Pamantului, care a fost lipsit de viata din cauza poluarii si nepasarii oamenilor.  Pe parcursul peripetiilor, Wall-E si futurista sa prietena Eve ne prezinta o perspectiva sumbra ce ne asteapta in cazul in care nu ne schimbat atitudinea fata de natura. Not a pretty picture. Evident, happy endul e inevitabil, insa in pofida acestuia, odorul meu a avut probleme cu somnul o perioada buna din cauza filmului. Oare asta e rostul unui film pentru copii? Sa-i bage in sperieti? Sa-mi bag piciorul in asa filme.

In acelasi an a fost lansat un alt film pentru copii, care a fost desemnat in unanimitate de toti trei membrii familiei noastre drept capodopera – Kung Fu Panda. Amatorii de filosofie profunda, nu strambati din nas. Practic fiecare a doua fraza din film poate concura cu citatele lui Confucius, pline de intelepciune, pe gustul tuturor, de la 3 la 100+ ani , plus o doza gigantica de umor si amuzament. Acest film inspira si educa, asa cum se cade unui film pentru copii, dar si distreaza de minune in acelasi timp! Adica face exact ceea ce ar trebui sa faca un film pentru cei mici.

(Wall-E si Kung Fu Panda au fost ambele nominalizate la Oscar. Care film a luat premiul? Aha, da – acel mai “la moda”)

Un alt film la care am regretat ca am mers este frumosul, dar nesuferit de tristul Up!. Prima jumatate a filmului e atat de jalnica, incat eu, adult ce nu sufera de exces de emotivitate, nu-mi puteam stapani lacrimile, care-mi curgeau siroaie pe obraji pe sub ochelarii 3d. Trageam cu coada ochiului la odor si vedeam dupa buzele lui stranse ca si el  incerca din rasputeri sa fie tare. Cel putin a doua parte a filmului nu e la fel de depresiva. La final, intrebat daca i-a placut filmul, piciul a dat din cap afirmativ si atat. Acest lucru nu-i este caracteristic – dupa un film care-i place cu adevarat, ne roade urechile cateva zile amintindu-ne de fazele preferate.

Iata cateva filme pentru copii de nota 10 – How to train your dragon (strongly recommended), Gnomeo & Juliet, Tangled, Bee Movie, Cars, Monsters vs Aliens, Megamind.  Cu siguranta mai sunt inca multe altele.

Toy Story 3 e la limita dintre filmele pentru copii ce-mi plac si cele ce ma enerveza. E foarte bun, dar story line-ul iti lasa un gust amar in gura. Nu asta imi doresc de la un film cu desene animate. Chiar cred ca producatorii acestui gen de filme trebuie sa puna avertisment  – “Atentie! Risc de deprimare!”

Am citit cateva pareri despre Rango si am zis “pas”.  Cand mergem la  film cu copilul, dorim sa fim distrati si sa iesim din sala cu buna dispozitie. Iata de ce  in weekend-ul trecut am ales sa vedem veselul si coloratul Rio. Iata de ce asteptam cu sufletul la gura Kung Fu Panda 2!!! :)

4 thoughts on “boicot desenelor animate depresive!

  1. Cita dreptate ai, am vazut si eu filmul Up cu copilu meu de 5 ani pe atunci, big mistake, am plins la inceput si eu si el saracu si apoi s-au inceput toate intrebarile de tipu ca noi vom imbatrini si vom muri…. acuma m-am invatat si eu sa fac research inainte de a hotari la ce film pentru copii sa ne ducem si mersi pentru lista :)

  2. Pingback: boicot desenelor animate depresive! (via caramel bonbon et chocolat) « Alo… BEBE!

  3. Fac si americanii unele desene animate bune, dar in top cred ca ramine oricum cele societice, care au cea mai buna morala. Din ele poti alege ceva, sunt pline de intelepciune asa cum ar trebui sa le vada un copil. Clar sunt exceptii , dar sa recunoastem ca sunt mai bune ca cele ce se fac acum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s