Nodulul

Povestea nodulului meu a inceput in decembrie, in ziua magica a Ajunului.

Seara, dupa ce ispravisem aproapte toate pregatirile de Craciun, m-am intins un pic sa ma odihnesc. Culcata pe burta, cu palmele sub piept, l-am simtzit in sanul stang pentru prima data. “PMS-ul masii. Uite ce balconase mi-a umflat.” In urmatoarea secunda gandul imi era la cadourile pe care inca nu reusisem sa le impachetez. Peste cateva zile, dimineata in dus am dat din nou de el. Atunci am realizat ca ceea ce am acolo, in sanul stang, nu are nimic cu pms-ul, ci este un nodul.

Sa zic ca e o realizare neplacuta ar fi extrem de eufemistic. Am simtit cum mi-a cazut cerul in cap. Obisnuita sa estimez riscurile aduse de diverse schimbari negative, in cateva secunde am parcurs in gand toate scenariile posibile, inclusiv pierderea parului, mastectomia si perspectiva de a nu vedea cum creste copilul.

Vocea ratiunii mi-a zis sa-mi dau o palma peste fata si sa nu panichez: “Stai, fato, ca nu mori. Te duci frumos la doctor, faci teste si apoi vedem noi.”  Am sarit grabita sa-i dau dreptate vocii – cu siguranta e o alarma falsa, nu are cum sa mi se  intample mie. Am iesit din dus si am sunat doctorul. Din cauza sarbatorilor am fost nevoita sa astept cateva zile pana am ajuns la medic.

In acele zile am reusit cumva sa alung undeva departe frica de ce-i mai rau. Doar de doua ori m-a razbit. Prima – cand am inceput sa citesc pe net despre diagnosticul temut. A doua – in timp ce incercam sa savurez o baie relaxanta cu multa spuma. Pana una-alta, am renuntat la ambele, si la lecturi despre C, si la imbaieri indelungate. Ambele creeaza atmosfera prea prolifica pentru ganduri…

Marti dimineata asteptam cu nerabdare ora programarii la doctor. Dupa ce m-a examinat, medicul a zis ca se pare ca nodulul meu “big and nice” e un chist, insa mi-a dat indreptare pentru investigatii suplimentare.

De ce scriu? Pentru ca am impresia ca nu se vorbeste suficient despre acesti noduli, mai ales la femei mai tinere. Din aceasta cauza se formeaza un vid informational si daca, doamne fereste, gasesti intr-o zi un chist, poti sa te distrugi emotional si psihic, suspectand ce-i mai grav.

Stiati ca din zece cazuri de noduli, opt sunt benigni? Noi auzim despre cele doua cazuri care nu prea pot fi ascunse. Despre celelalte opt  nu stim. Sper sa fac parte din cele 8 din 10. Astept din nou, calindu-mi nervii, care au sansa sa devina de otel ;)

Mai multa info despre chisturi gasiti aici.