Tu ce vezi?

Oamenii judeca prin prisma complexelor, convingerilor si experientei proprii. Oamenii judeca foarte subiectiv.  Imi amintesc un test efectuat de profa de psihologie. Ne-a arat un tablou cu doua femei, una tanara si alta mai in varsta, si a rugat doua studente sa povesteasca ce vad in desen dincolo de imagine. Care ar fi, in opinia lor, povestea celor doua femei, care-i relatia dintre ele, care ar fi  gandurile ce le trec prin cap.

Era de asteptat ca raspunsurile celor doua studente sa se deosebeasca, dar totusi m-a surprins cat de diferite erau ele. Una vedea o fiica rebela pe cale de a face inca o alegere considerata gresita de mama ei, incordand astfel si mai tare relatia deja subreda dintre ele. In viziunea cealaltei studente femeia tanara din imagine este cuprinsa de griji cauzate de imbatranirea mamei sale, ii este teama ca nu poate face suficient pentru a o ajuta pe femeia mai in varsta. Acelasi tablou reflectat in doua personalitati diferite.

Tehnica se numeste aperceptie tematica (TAT – Thematic Apperception Test) si este folosita de psihologi pentru a scoate din subconstient  caracteristicile refulate ale individului cum sunt motivatia, nevoia de afirmare, atitudinea fata de putere, intimitate, abilitati de rezolvare a problemelor. Scopul profesoarei noastre nu a fost sa aduca la lumina zilei scheletele ascunse de constiinta noastra, ci de a ne arata cum acelasi lucru poate fi perceput total diferit de oameni diferiti.

Pentru ca suntem subiectivi, ostatici ai subconstientului, stapan al nesigurantelor, esecurilor, frustrarilor si fricilor noastre, atunci cand judecam pe cei din jur, vrand-nevrand proiectam in exterior un jet de complexe [si/sau dorinte inabusite, dupa caz].

Ce vezi in tablou? (Intrebarea nu are raspunsuri corecte sau gresite)

Update: iata inca niste imagini folosite in TAT. Dati frau liber imaginatiei si intampinati-va “monstrii” din subconstient :)

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Tu ce vezi?

 1. Acum cateva saptamani am avut un training de ‘comunicare eficienta’ si primisem la fel tablouri din astea, numai ca mai vesele :) Eram 6. Era normal ca fiecare sa vada ce nu vede altul dar mai interesant a fost cand unii au recunoscut ca intre timp ce altii insirau povestea tabloului si-au schimbat parerea initiala :) Pe langa interpretare personala mai vine si puterea de convingere a celuilalt.

  Femeile eu le vad nici pe departe rude. Cea batrana imi aduce aminte de babuta din Frumoasa adormita, nu-i ajunge cosul cu mere doar. Are mainile prea tinere pentru infatisarea ei. Fata destul de expresiva, numai ca nu imi dau seama ca exprima multumire personala sau ascunde siretenie. Cea tanara – hm, e stranie imaginea, eu vad jumatea dreapta a fetei fiind de femeie si jumatatea stanga de barbat (daca acoperi o parte) si nici o emotie, nici un gand. E greu sa citesti doi ochi diferiti.

  • cand scriam acest post chiar m-am gandit cat de ciudat este ca ambele fete au zis ca in acea imagine este mama si fiica. asa le-am vazut si eu atunci. acum insa nu vad nici eu legatura de sange dintre ele.

   unii au recunoscut ca intre timp ce altii insirau povestea tabloului si-au schimbat parerea initiala

   asta e interesant, cred ca arata cat de influentabili sunt oamenii de opiniile altora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s